U kunt bij ons terecht voor hypotheken, verzekeringen, belastingen, makelaardij en leningen. Wij dragen zorg voor een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. U kunt hier voor een van onze diensten een adviesgesprek aanvragen.

Nieuws

Woensdag 19 april

Kabinet grijpt vooralsnog niet in bij afzien van een financieringsvoorbehoud

 

Het kabinet gaat onderzoeken of het in de huidige, op sommige overspannen woningmarkt vaak voorkomt dat huizenkopers afzien van een financieringsvoorbehoud of bouwkundige keuring. Zoja, zullen  vervolgstappen worden overwogen. Vooralsnog grijpt het kabinet dus echter niet in.


17 april 2017

Minister Plasterk in antwoord op Kamervragen: "Ik ken de signalen dat consumenten vaker afzien van een financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring om op populaire locaties meer kans te maken op een woning. (...) Ik vind het zeer onwenselijk als consumenten onder druk onverantwoorde risico’s nemen. Op dit moment is op basis van de huidige cijfers en kennis niet vast te stellen in hoeveel gevallen biedingen zonder voorbehouden tot problemen leiden en of een wettelijk voorbehoud van financiering en/of bouwkundige keuring hier een goede oplossing voor zou bieden. Het kabinet gaat daarom onderzoek verrichten naar de omvang van deze problematiek en zal aan de hand van de uitkomsten vervolgstappen overwegen."

Volgens Plasterk is ingrijpen via de makelaars niet mogelijk: "Het is niet mogelijk om via de brancheorganisaties dekkende afspraken te maken over het afzien van voorbehouden omdat niet alle transacties begeleid worden door een makelaar en niet alle makelaars aangesloten zijn bij een branchevereniging. Ook ligt het niet voor de hand om de mate van contractvrijheid tussen kopers en verkopers in te perken via afspraken met brancheverenigingen."

Plasterk schrijft de brancheorganisaties NVM en VBO erop te hebben gewezen dat "ik groot belang hecht aan een degelijke advisering over de risico’s bij het bieden zonder voorbehouden. Dit betekent mijns inziens dat makelaars negatief zouden moeten adviseren ten aanzien van het afzien van dergelijke voorbehouden als dit tot risico’s voor de consument leidt. De NVM en VBO hebben bevestigd dat een aankoopmakelaar zijn opdrachtgever sterk zal afraden om zonder voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring een bod uit te brengen indien dat niet verantwoord is".

bron: vvponline

Bekijk overige nieuwsberichten