U kunt bij ons terecht voor hypotheken, verzekeringen, belastingen, makelaardij en leningen. Wij dragen zorg voor een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. U kunt hier voor een van onze diensten een adviesgesprek aanvragen.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt tijdens de looptijd niets afgelost. Er wordt alleen maar rente betaald. Bij deze hypotheekvorm is het dus niet verplicht om tijdens de looptijd aflossingen te doen of vermogen op te bouwen in een polis. 

Het is wel mogelijk om vrijwillig aflossingen te doen op deze hypotheekvorm. Meestal is het toegestaan om bijvoorbeeld 10% van de oorspronkelijke hypotheeksom per kalenderjaar af te lossen. Hoeveel procent boetevrij mag worden afgelost verschilt per bank. Op het moment dat er meer dan het toegestane boetevrije percentage in een kalenderjaar wordt afgelost zal de bank een boeterente in rekening brengen. 

De maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek bestaan dus alleen uit rente. Een gevaar hiervan is dat woningeigenaren helemaal niets aflossen gedurende de looptijd en er een restschuld zal optreden bij verkoop van de woning. Daarom is een aflossingsvrije hypotheek alleen nog maar toegestaan voor mensen die voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek hadden. Zo wil de wetgever ook voorkomen dat mensen onbeperkt van de hypotheekrenteaftrek genieten. 

Een aflossingsvrije hypotheek kan vooral interessant zijn voor mensen in of nabij hun pensionering. Indien er genoeg overwaarde aanwezig is en deze mensen reeds een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 hebben, kan ervoor worden gekozen deze constructie te handhaven gezien het inkomen bij pensionering vaak afneemt. Op deze manier heeft deze groep de goedkoopste woonlasten.